Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

  

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ  ΣΤΑ ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ ΤΗΣ  ΕΛ.ΔΥ.Κ 1974

Στις 14 Σεπτεμβρίου, συμπληρώθηκαν ακριβώς 15 χρόνια από τότε που δειλά δειλά με την πρωτοβουλία του πολεμιστή, κατοίκου Σπαθαρίου  και τραυματία της ΕΛΔΥΚ κατά τα θλιβερά γεγονότα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο Σπύρου Ζαρούλη έγιναν τα θυρανήξια της εκκλησίας του  Τιμίου Σταυρού.
    Σήμερα στον τόπο αυτό (έχουμε γράψει και άλλες φορές) εκτός της εκκλησίας έχει ανεγερθεί το πρώτο μνημείο ΤΙΜΗΣ και ΔΟΞΑΣ σε όλους εκείνους τους αξιωματικούς και στρατιώτες που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα.
    Κάθε χρόνο τέτοια μέρα γίνεται επίσημη τελετή και δέηση για την ανάπαυση των ψυχών τους και πάνω από όλα ημέρα μνήμης για να μην ξεχαστεί το έγκλημα που διαπράχθηκε εκείνη την περίοδο σε βάρος της μεγαλονήσου και του Κυπριακού Ελληνισμού.
    Στην τελετή παρέστησαν και τέλεσαν τρισάγιο ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Χαλκίδος Ιστιαίας και βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος βοηθούμενος από ιερείς της περιοχής. Παραβρέθηκαν επίσης και κατέθεσαν στεφάνια ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργό  Σίμος Κεδίκογλου, ο βουλευτής Ευβοίας Κώστας Μαρκόπουλος εκπροσωπώντας το Ελληνικό Κοινοβούλιο, ο εκπρόσωπος του πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας Καραγιώργης Μιχαήλ, ο διοικητής της σχολής πεζικού αντιστράτηγος Μαυρομανωλάκης Γεώργιος, ο δήμαρχος Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας, Ανέστης Ψαρρός, ο πρόεδρος του συνδέσμου ΕΛΔΥΚ 74  Σπανογιάννης Δημήτριος, η εκπρόσωπος του συνδέσμου αγνοουμένων  Καλμπουρτζή Μαρία και πολλοί άλλοι.
    Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους πολεμιστές της ΕΛΔΥΚ, άγημα στρατού, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, η φιλαρμονική του δήμου και πολύς κόσμος.
    Ιδιαίτερη εντύπωση και ρίγη συγκινήσεως νοιώσαμε όλοι μας κατά την παρουσίαση του δρώμενου από μέλη του χορευτικού Μάκιστος με τίτλο «Οι Σωματοφύλακες της Μνήμης Κραυγάζουν» υπό την καθοδήγηση της δασκάλας χορού Ελένης Ματσούκα, καθώς και στην απαγγελία του ποιήματος από τον Κύπριο ποιητή κ. Κωνσταντίνο Πάτσαλο  αντιστράτηγο ε.α.
    Η εκδήλωση έκλεισε με προσκλητήριο νεκρών, σιγή ενός λεπτού και τον Εθνικό μας Ύμνο δίνοντας την υπόσχεση του χρόνου να είμαστε όλοι εκεί για να μην ΞΕΧΝΑΜΕ.

Κείμενο Φωτογραφίες
Γιάννης  Φαφούτης


 
   
Πολεμιστές  της ΕΛΔΥΚ 1974

Ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος τελεί επιμνημόσυνη δέηση

Πολύς κόσμος και συγγενείς των νεκρών στην εκδήλωση

Προσκλητήριο νεκρών

Ο υπουργός κ. Σίμος Κεδίκογλου καταθέτει στεφάνι

Εκ μέρους του Ελληνικού Κοινοβουλίου ο βουλετής Ευβοίας  κ. Κώστας Μαρκόπουλος καταθέτει στεφάνι

Ο εκπρόσωπος της Κυπριακής Πρεσβείας κ. Καραγεώργης Μιχαήλ καταθέτει στεφάνι.

Ο διοικητής της σχολής πεζικού Χαλκίδος αντ/γος Μαυρομανωλάκης Γεώργιος καταθέτει στεφάνι.

Ο δήμαρχος Μαντουδίου,Λίμνης, Αγίας Άννας , κ. Ανέστης Ψαρρός καταθέτει στεφάνι.

Ο Χήστος Τζαχρήστος εκ μέρους των εφέδρων αξιωματικών ΅Ευβοίας καταθέτει στεφάνι.

Η Μαρία Καλμπουρτζή εκ μέρους του συνδέσμου αγνοουμένων Κύπρου καταθέτει στεφάνι.

Ο πρόεδρος του συνδέσμου ΕΛΔΥΚ 74   Σπανογιάννης Δημήτριος καταθέτει στεφάνι.
Η Αγγελκή Ζαρούλη από το χορευτικό ΜΑΚΙΣΤΟ΅Σ.
Αναμνηστική φωτογραφία των επισήμων, συγγενών, και πολεμιστών της ΕΛΔΥΚ 74.
Μέλη του χορευτικού ΜΑΚΙΣΤΟΣ χορεύουν Πεντοζάλι.

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΛΙΟΥ ΚΑΙ ΔΥΣΗ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΕΥΒΟΙΑΣ
Ώρα  6 πρωινή, 18 και 19 Σεπτεμβρίου 2013. Καφενείο Κώστα Τσαμπάνη και κεντρική προβλήτα στη Λίμνη Ευβοίας ανατολή ηλίου και δύση φεγγαριού. Τα σχόλια περισσεύουν οι εικόνες μιλάνε από μόνες τους.
   Γιάννης Φαφούτης