Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

ΤΟΤΕ και ΤΩΡΑ

    Ο Πανδαμάτωρ χρόνος παραμένει ο κυρίαρχος του παιχνιδιού από τότε που άνθρωπος δημιούργησε τις πρώτες οργανωμένες κοινωνικές ομάδες.
      Τα πρώτα χρόνια οι απεικονίσεις του περιβάλλοντος χώρου γίνονταν με απλές γραμμές πάνω στους βράχους στη συνέχεια σύμφωνα με την Ιστορία της Τέχνης ήλθε η ζωγραφική με όλες τις εκφάνσεις της. Σήμερα το μεγαλύτερο μέρος καταλαμβάνεται από την φωτογραφία και τη λεγόμενη κοινωνία της πληροφορίας.
    Μέσα από τις φωτογραφίες που δημοσιεύω σήμερα μία του 1950 και άλλη μία του 2015 τραβηγμένες από την ίδια μεριά διακρίνεται η επίδραση του Πανδαμάτορος χρόνου στο αστικό τοπίο της θαλασσογέννητης Λίμνης.
     Δυστυχώς δεν γνωρίζω το φωτογράφο της παλιάς φωτογραφίας. Επειδή εκείνη την εποχή δεν είχε εισαχθεί ακόμη η έγχρωμη φωτογραφία στην Ελλάδα εικάζω ότι την τράβηξε κάποιος συμπατριώτης μας εξ Αμερικής.
    Δράττομαι όμως της ευκαιρίας να αρχίσω να δημοσιεύω σιγά - σιγά παλιό φωτογραφικό υλικό παράλληλα με καινούργιο από την ίδια θέση δίνοντας τον τίτλο: ΤΟΤΕ και ΤΩΡΑ. 

Γιάννης Φαφούτης


Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ


       Νομίζω ότι κατά καιρούς καλό είναι να γίνεται στο τόπο μας μία Βιβλιογραφική Αποδελτίωση ώστε οι ενδιαφερόμενοι ερευνητές και συγγραφείς να βρίσκουν με ευκολία τις δημοσιευμένες πληροφορίες.    
     Η Λίμνη (συμπεριλαμβανομένων γεωγραφικά των ιστορικών μονών Αγ.Νικολάου Γαλατάκη και Οσίου Δαυίδ) στον τομέα των εκδόσεων έχει στη διάθεσή της 48 τίτλους βιβλίων και λευκωμάτων, με θέματα όπως: (Ιστορία, Λαογραφία, Εκπαίδευση, Ποίηση, Βιομηχανική, Αρχαιολογία, Διακοσμητική Ζωγραφική, Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Ναυτολαογραφία, Περιβάλλον, Αθλητισμός, Προσκοπισμός κ.α).
     Από αυτές τις εργασίες οι περισσότερες είναι αυτόνομες και άλλες έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά, όπως το Α.Ε.Μ, Αρχείο Ευβοϊκών Μελετών,κ.α, ή και σε πρακτικά συνεδρίων αφού έχει προηγηθεί ανακοίνωση της εισήγησης.
     Σήμερα δημοσιεύω μετά από έρευνα την πρώτη  βιβλιογραφική αποδελτίωση των τελευταίων 40 χρόνων και τα εξώφυλλα των εργασιών. Ίσως να υπάρχουν και κάποια άλλα βιβλία ή ανάτυπα τα οποία δεν έχω  στη διάθεσή μου ή που διέφυγαν της έρευνάς μου γι' αυτό όποιος γνωρίζει κάτι ας με ενημερώσει στο παρακάτω email, ούτως ώστε να συμπληρώσουμε αυτό τον  κατάλογο.
     Οι συγγραφείς των εργασιών:
    Αντωνίου Δαυίδ - Φαφούτης Γιάννης - Δούκουρης Βασίλης - Καδίτης Γιώργος - Μπελλάρας Νίκος - Λιάπης Ιερώνυμος -Παπαστάμος Γιώργος - Αποστόλου Δημήτρης - Καλέμης Αλέκος - Μάνουσης Μ - Βοϊαντζής Ιωάννης - Κανάρη Τριανταφυλλιά - Παλάντζας Ιωάννης - Ριτσώνης Αγγελος - Βαφειάδης Δημήτρης - Παπαστρατής Ορέστης - Τσιροδημήτρης Κώστας - Ανδριόλας Ευάγγελος,  Νίκος Καλλίτσης, Βασιλόπουλος Πάνος.
     Σωστό και φρόνιμο είναι να υπάρξει στο άμεσο μέλλον μία συνεργασία  με μεμονωμένα άτομα και συλλόγους που ασχολούνται με το Πολιτισμό στα γεωγραφικά όρια του Καλλικρατικού Δήμου μας, ώστε να αποδελτιωθούν όλα τα βιβλία και οι ενδιαφερόμενοι ερευνητές και συγγραφείς να βρίσκουν με ευκολία τις δημοσιευμένες πληροφορίες.
      Εγώ προς αυτή την κατεύθυνση έβαλα το πρώτο λιθαράκι.

Γιάννης Φαφούτης
e mail: faf-1@hotmail.gr










































Κείμενα: Δημήτρης Αποστόλου - Αλέξανδρος Καλέμης