Βιογραφικό Ο φωτογράφος - ερευνητής Γιάννης Φαφούτης γεννήθηκε το 1953 στη Λίμνη Ευβοίας όπου και διαμένει μόνιμα. Στη Λίμνη τελείωσε το 1968 το τριτάξιο γυμνάσιο. Με την τέχνη της φωτογραφίας ασχολείται επαγγελματικά μετά την αποφοίτησή του από το τμήμα της φωτογραφίας του Ινστιτούτου Τεχνικών Επαγγελμάτων στην Αθήνα το 1978.  
    Λάτρης της επαρχίας, της παμπάλαιας προγονικής φύτρας του χωριού, που κράτησε για αιώνες ανόθευτη την Ελληνική Παράδοση και το Λαϊκό μας Πολιτισμό, έδωσε μέχρι σήμερα ότι καλύτερο μπορούσε προς αυτή την κατεύθυνση γεγονός που τον έχει κατατάξει σαν ένα από τους σπουδαιότερους φωτογράφους περιπατητές της Εύβοιας.  
    Διακρίθηκε σε πανελλήνιους φωτογραφικούς διαγωνισμούς αποσπώντας βραβεία και επαίνους και εξέθεσε τη δουλειά του σε πέντε φωτογραφικές εκθέσεις στο ετήσιο Φεστιβάλ «Ελύμνια» και σε τέσσερις ομαδικές στη Χαλκίδα.  
    Σαν ανταποκριτής (από το 1977) της αρχαιότερης εφημερίδας το νομού Ευβοίας, Πανευβοϊκόν Βήμα (έτος ιδρύσεως 1932) έγραψε εκατοντάδες άρθρα και ρεπορτάζ και συνεχίζει να γράφει με θέματα που αφορούν κυρίως την Ιστορία και τον Πολιτισμό.   
    To 2010  ασχολείται για πρώτη φορά με τη σκηνοθεσία συμμετέχοντας στο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Χαλκίδας με το 14 λεπτο ντοκιμαντέρ «Το Πλατανοδάσος του ποταμού Κηρέα», το 2012 με την ταινία «Γιάγκος Μουλιάρης - ο τελευταίος τελάλης στη Λίμνη Ευβοίας» διάρκειας 9 λεπτών και το 2014 με την ταινία «Χαράγματα Ναυπηγικής και Πίστης διάρκειας 18 λεπτών. Το ίδιο ντοκιμαντέρ επελέγη το 2016 στο διαγωνιστικό μέρος του διεθνούς φεστιβάλ ντοκιμαντέρ με αρχαιολογικό περιεχόμενο, ΑΓΩΝ.
    Τα δεκαεπτά (17)  βιβλία που έχει γράψει μέχρι σήμερα θεματογραφικά περιλαμβάνουν την Ιστορία, την Λαογραφία, το Περιβάλλον, την Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική, την Διακοσμητική Ζωγραφική και την Βιομηχανική Αρχαιολογία της ιδιαίτερης πατρίδας του Λίμνης αλλά και της υπόλοιπης Εύβοιας, ενώ μία από τις μελέτες του (Τα Ακτωνύμια του Βόρειου Ευβοϊκού Κόλπου) βραβεύτηκε το 1995 από την Ονοματολογική Εταιρεία. 
     Διετέλεσε μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών,της Ένωσης Δημοσιογράφων Συγγραφέων Τουρισμού Ελλάδος και μέλος του μεγαλύτερου πνευματικού συλλόγου της Εύβοιας, της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών (Τμήμα Λίμνης) αλλά και ιδρυτικό μέλος άλλων πολιτιστικών και πνευματικών σωματείων.  
    Για την προσπάθεια που καταβάλλει όλα αυτά τα χρόνια στη διατήρηση και προβολή της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς έχει βραβευτεί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς και από πολλούς συλλόγους και φορείς της Εύβοιας.