Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΚΑΡΑΒΟΜΑΡΑΓΚΟΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ  ΑΡΓΥΡΟΠΑΙΔΟΣ  (Ο τελευταίος καραβομαραγκός της Λίμνης)

    Μια εμβληματική για δεκατίες φυσιογνωμία της Λίμνης,ο γνωστός καραβομαραγκός Γιάννης Αργυρόπαιδος από προχθές  δεν βρίσκεται πλεόν ανάμεσά μας. Γεννημένος το 1931, γόνος  μεγάλης Λιμνιώτικης οικογένειας καραβομαραγκών (πάππου προς πάππου) από μικρό παιδάκι θήτευσε την τέχνη κοντά στον πατέρα του και για δεκαετίες πέρασαν πάμπολλα σκαριά από τα χέρια του, Λιμνιώτικα και ξένα.
        Ο μαστρογιάννης όπως τον αποκαλούσαμε ήταν εργατικός, μεθοδικός, και με συνέπεια. Ηταν μία αθόρυβη δύναμη που άφησε ανεξίτηλα το αποτύπωμά της σ'αυτό που λέμε Λιμνιώτικη Ναυτική Ιστορία. 

Γιάννης Φαφούτης
       

Ο Μαστρογιάννης στο ναυπηγείο του με ένα από τα τελευταία σκαριά πριν την συνταξιοδότησή του.

Λιμνιώτικη παραλία 12/6/2008. Ο μαστρογιάννης μαζί με τον αρχαιολόγο Άγγελο Ριτσώνη (στη μέση) και το φωτογράφο Γιάννη Φαφούτη μπροστά από το επισκευασμένο και φρεσκοβαμμένο λατίνι του αείμνηστου Μιχάλη Δάρρα.

Λίμνη 1945. Το χιονισμένο καρνάγιο στις Κουκουναριές.Ο μαστρογιάννης με το κοντό παντελονάκι ακολουθεί τον πατέρα (δεξιά) στην ναυπήγηση του Λίμπερτυ Άγιος Κωνσταντίνος σε σχέδια του ναυπηγού Πάνου Πρωτοππά (δεύτερος από αριστερά) Φωτογραφία από το αρχείο Κώστα Πρωτοπαππά.