Τρίτη, 9 Ιουλίου 2013

Ο ΔΗΜΟΣ  ΤΙΜΗΣΕ ΤΟ ΛΙΜΝΙΩΤΗ ΕΘΝΙΚΟ ΗΡΩΑ  ΚΑΠΕΤΑΝΙΟ ΑΓΓΕΛΗ ΓΩΒΙΟ 
Πραγματοποιήθηκε και φέτος την Κυριακή 7 Ιουλίου 2013, η επετειακή γιορτή που διοργανώνει ο δήμος Μαντουδίου, Λίμνης, Αγίας Άννας για τον Εθνικό Ήρωα και Γενικό αρχηγό του Ευβοϊκού Αγώνα κατά των τούρκων  Αγγελή Ν. Γωβιό. Η γιορτή έγινε στην κεντρική πλατεία της γενέτειράς του Λίμνης, όπου από το 1911 βρίσκεται η προτομή του ήρωα.
     Φέτος η γιορτή έγινε το απόγευμα στις 8μ.μ αντί το πρωί που γινόταν μέχρι σήμερα και όπως απεδείχθη από την μεγάλη συμμετοχή του κόσμου η αλλαγή αυτή ήταν πολύ σωστή. Τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση με προεξάρχοντα τον π Κωνσταντίνο Λιάσκο βοηθούμενου από τον π. Ιωάννη Σεφέρη.
     Τις προσφωνήσεις και τους χαιρετισμούς έκανε ο αντιδήμαρχος Ιωάννης Στεργίου και η φιλόλογος Ευαγγελία Γ.Αποστόλου διάβασε ένα σύντομο ιστορικό του Αγγελή Γωβιού.
      Μετά τις απαγγελίες ποιημάτων σχετικών με τον Ήρωα από τον απόγονό του Στυλιανό Τζουτζά και από τον επιμελητή του Λαογραφικού Μουσείο Λίμνης Δημήτρη Αποστόλου έγινε κατάθεση στεφανιών από τον δήμαρχο κ. Ανέστη Ψαρρό, τον Υφυπουργό Παιδείας κ .Συμεών Κεδίκογλου, τον εκπρόσωπο του συνδέσμου εφέδρων αξιωματικών Ευβοίας κ. Γιώργο Βλαχάκη και την εκπρόσωπο του συνδέσμου Ελλήνων Πολιτών Φίλων και Απογόνων της Εθνικής Οργανώσεως Λέλα Καραγιάννη (Μπουμπουλίνα) κ. Νία Κομπορόζου. Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή και ο Εθνικός μας Ύμνος από τη Μικτή Χορωδία Λίμνης.

     Η γιορτή έκλεισε με Λιμνιώτικους παραδοσιακούς χορούς από το Χορευτικό Σύλλογο το «ΛΥΜΝΙ».

Κείμενο - φωτογραφίες Γιάννης Φαφούτης