Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013


ΤΖΩΝ ΚΕΝΘ ΤΑΒΕΝΕΡ (Φίλος της Ελλάδας, φίλος της Λίμνης)

Σε ηλικια 69 ετών έφυγε από τη ζωή ο διακεριμένος βρετανός συνθέτης γνωστός για το έργο του στη θρησκευτική μουσική Τζών Τάβενερ.
Ο Τάβενερ ξεκίνησε την πορεία του στα 1968 σε ηλικία 24 ετών και περιγράφθηκε από τον Guardian ως " Η μουσική ανακάλυψη της χρονιάς" ενώ οι Τimes έγραψαν  "Οτι ήταν το καλύτερο δημιουργικό ταλέντο της γενιάς του". Το έτος 2000 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Ιππότη (σερ) για τις υπηρεσίες του στη μουσική ενώ έχει κερδίσει και το σημαντικό βραβείο Αϊβορ Νοβέλο.
Ο Τζών Τάβενερ ήταν φίλος Ελλάδας και πολύ καλός φίλος του αείμνηστου Φίλιππου Σέρραρντ, των Κατουνιών  και φίλος της Λίμνης. Το 1988 είχα την τύχη να συμμετάσχω μαζί με το τηλεοπτικό συνεργείο του 4ου καναλιού της αγγλικής τηλεόρασης που είχε έλθει αποκλειστικά στη Λίμνη και στα Κατούνια για τη δημιουργία ενός ημίωρου ντικιμαντέρ για τον Τζών Τάβενερ που εκείνη την περίοδο ήταν στα Κατούνια όπου και συνέγραψε ένα από τα σπουδαιότερα έργα του ¨The protecting Veil: για βιλοντσέλο και έγχορδα (σχετικό με την Αγία Σκέπη.) Το ντοκιμαντέρ είχε γίνει με την επιμέλεια του Peter Levi  στα πλαίσια της αναζήτησης Πηγών της Ιερής Μουσικής".


Γιάννης Φαφούτης.