Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2015

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΣΤΟ ΒΟΛΟ

       Με μεγάλη επιτυχία έκλεισαν οι εργασίες του διήμερου Πανελλήνιου Ναυτικού Συνεδρίου  για την Ναυτική Παράδοση της Ελλάδας με τίτλο" Μάγνητες ο Πολιτισμός της Θάλασσας και του Αιγαίου" που διοργάνωσε στο Βόλο ο Σύλλογος Μαγνήτων Κιβωτός την Παρασκευή και το Σάββατο 4 και 5 Δεκεμβρίου του 2015  στο συνεδριακό κέντρο Θεσσαλίας στα Μελισάτικα.
      Σύμφωνα με το πρόγραμμα έγιναν χαιρετισμοί του Μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού και προέδρου της Μαγνήτων Κιβωτού κ. Ιγνάντιου, της εκπροσώπου και καθηγήτριας του Ιόνιου πανεπιστήμιου Τζελίνας Χαρλαύτη και και της εκπροσώπου του Υπουργείου Πολιτισμού "Ομάδα εργασίας για την προστασία και ανάδειξη των παραδοσιακών σκαφών και της ξυλοναυπηγικής τέχνης του Ελληνικού χώρου" κ Παναγιώτας Ανδριανοπούλου.
      Παρουσιάστηκαν 35 πρωτότυπες εργασίες που ήταν επιστέγασμα της πολύχρονης προσπάθειας των εισηγητών για την ανάδειξη και διάσωση του Ελληνικού θαλάσσιου Πολιτιστικού Αποθέματος. 
     Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου λειτουργούσε έκθεση ομοιωμάτων ιστιοφόρων πλοίων και φωτογραφικού υλικού με τίτλο "Ταρσανάδες και Σκαριά" με την επιμέλεια του δρ. ναυπηγικής και αρχιτέκτονα Κώστα Δαμιανίδη.
     Την περιοχή μας εκπροσώπησαν ο προϊστάμενος των ΓΑΚ Τοπικό Αρχείο Λίμνης Βασίλης Δούκουρης με θέμα "Ναυπηγήσεις Τρικεριώτικων ιστιοφόρων από τα ναυπηγεία της Λίμνης (Εύβοια) κατά το β μισό του 19ου αιώνα (Αρχειακές μαρτυρίες) και ο Γιάννης Φαφούτης με θέμα"Χαράγματα κωπήλατων και ιστιοφόρων πλοίων στο ιερό της μονής Αγίου Νικολάου Γαλατάκη βόρειας Εύβοιας".
Στα μέσα της νέας χρονιάς θα κυκλοφορήσει και ο τόμος με τα πρακτικά του συνεδρίου.Ο σ.μητροπολίτης Δημητριάδος & Αλμηρού κ. Ιγνάντιος

Η εκπρόσωπος  και καθηγήτρια του Ιόνιου Πανεπιστήμιου Τζελίνα Χαρλαύτη

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού Παναγιώτα Ανδριανοπούλου.

Η έκθεση ξυλοναυπηγικής


Μαρία Γκασούκα αναπλ καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου , Αλέξανδρος Καπανιάρης
υπ.δρ Πανεπιστημίου Αιγαίου

Ιγνάντιος, - Χαρλαύτη και η πρόεδρος του ναυτικού Μουσείου Ελλάδος
 Αναστασία Αναγνωστοπούλου -Παλούμπη.

Γιάννης Φαφούτης -Τζελίνα Χαρλαύτη και Κώστας Δαμιανίδης