Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ (Πράξη 2η)

TOTE



ΤΩΡΑ


Μία πανέμορφη και  άρτια (αν λάβουμε υπόψη την τεχνολογία εκείνης της εποχής !!!!!!!) από κάθε πλευρά φωτογραφική απεικόνιση της Λίμνης του μεσοπολέμου.
    Καλοτυπωμένη σε απόχρωση σέπιας, τραβηγμένη από τους ανατολικούς λόφους  όπου σήμερα βρίσκεται το εκκλησάκι του αγιονικόλα (τότε δεν υπήρχε) μας δείχνει τη Λίμνη του μεσοπολέμου.Το  γραφικό λιμανάκι της σε σχήμα ωμέγα και στην μπούκα του λιμανιού να μπαίνει η θρυλική Βασιλική των αδελφών Ριτσώνη. 
    Σε πρώτο πλάνο βλέπουμε το καινούργιο σπίτι του Νικολή Ριτσώνη με τους κλιμακωτούς κήπους και τους τρεις ανεμόμυλους, πιο δίπλα οι τρεις κουκουναριές μικρές, ενώ στο κέντρο του λιμανιού, δίπλα στη θάλασσα διακρίνεται το νηπιαγωγείο του Μελά (χτίστηκε το 1892).
    Διακρίνεται ακόμη η κεντρική προβλήτα, (κατασκευάστηκε το 1908), αριστερά στο δυτικό άκρο το προσκοπείο (τότε ήταν δημοτικό σφαγείο) και πάνω στην πλαγιά που είναι ολόλευκη από την ασπροπηλιά (πορώδες έδαφος δηλαδή) φαίνεται το κτίσμα της ΔΕΗ και το εκκλησάκι του αγίου Μελετίου (χτίστηκε το 1897).
    Αν λάβουμε υπόψη ότι μπροστά από την εκκλησία δεν υπάρχει το ρολόι που κατασκευάστηκε το 1932 και τον μικρό μπογιαντέ (οχτάκοπη μικρασιατική ψαρόβαρκα) που βλέπουμε φουνταρισμένη κοντά στο κτίριο Μελά που έφεραν στη Λίμνη οι Μαρμαρινοί πρόσφυγες το 1922  δικαιώνει την πιο πάνω αναγραφή η Λίμνη του μεσοπολέμου.

ΥΓ. Η νεώτερη φωτογραφία τραβήχτηκε σήμερα το μεσημέρι 11/2/2016 από την ίδια μεριά.
Γιάννης Φαφούτης