Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

ΕΥΓΕΝΙΑ ΦΑΚΙΝΟΥ "ΣΤΟ ΑΥΤΙ ΤΗΣ ΑΛΕΠΟΥΣ"



     Έχω παραστεί με διάφορες ιδιότητες δημοσιογραφική, φωτογραφική, εισηγητική, του απλού ακροατή, σε αρκετές παρουσιάσεις βιβλίων.Θεωρώ,  όμως, ότι η παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου της Ευγενίας Φακίνου «Στο Αυτί της  Αλεπούς» εκδόσεις Καστανιώτη που έγινε στις 21 Ιουλίου 2016 στον παραδεισένιο προαύλιο χώρο του ξενοδοχείου Αλεξανδρίδη στις Ροβιές Ευβοίας ήταν κάτι ξεχωριστό.  
    Ξεχωριστό για την απλότητα της εκδήλωσης, για την επιλογή του χώρου, για την μεστότητα και την ποιότητα του λόγου των διοργανωτών και της συγγραφέως. Πιστεύω ότι όσοι είχαμε την τύχη να παραβρεθούμε, φύγαμε σοφότεροι.
    Η εκδήλωση, που έγινε με την πρωτοβουλία του συλλόγου ξενοδόχων Ροβιών,  ξεκίνησε με το καλωσόρισμα από τη πρόεδρο του συλλόγου κ. Μαρίνα Βαλλή, η οποία στη συνέχεια παρέδωσε το λόγο στην δασκάλα κ. Κατερίνα Μαμούχα  για να μας ταξιδέψει στα δύσκολα συγγραφικά μονοπάτια της συγγραφέως, από τα φοιτητικά της χρόνια μέχρι σήμερα.
    Και ακολούθησε ο λόγος αυτός που λέμε από στήθους, ή από καρδιάς, που βγαίνει ζεστός, αυθόρμητος, ποιητικός, από τα εσώψυχα της συγγραφέως. Γλαφυρός με εκείνα τα ωραία σταματήματα που σκαλώνουν τη σκέψη στον παρελθόν και φθάνουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα στο παρόν.
    Μίλησε πολύ λίγο για το βιβλίο της. Μας είπε όμως πολλά για τις δυσκολίες της ζωής, τα μοναχικά μονοπάτια των συγγραφέων, πως αναδεικνύει και πως συλλαμβάνει ο κάθε ένας το θέμα του. Σ΄άλλον αρκεί μια λέξη ή μια μικρή ιστορία, σ΄άλλον φτάνει μία πρόταση για να φτιάξει τη δική του μυθοπλασία.
   Κυρίες και κύριοι.
   Η Ευγενία Φακίνου είναι ένας εξαίρετος, γλυκός, καλοσυνάτος άνθρωπος. Της οφείλω πολλά, γιατί μούδωσε το χέρι, με βοήθησε, μου συμπαραστάθηκε, με διόρθωσε όλα αυτά τα χρόνια που γνωριζόμαστε. Την ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου και της εύχομαι να είναι καλά να μας χαρίσει και άλλα βιβλία. Πραγματικά τα έχουμε ανάγκη.