Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

ΡΕΠΟΡΤΑΖ - Η ΦΥΣΗ ΠΑΝΤΑ ΒΡΙΣΚΕΙ ΔΙΕΞΟΔΟ

       Η ΦΥΣΗ ΠΑΝΤΑ ΒΡΙΣΚΕΙ ΔΙΕΞΟΔΟ

   Κατά τη διάρκεια των μεγάλων, σε διάρκεια και ένταση βροχοπτώσεων του περασμένου Νοεμβρίου με τα γνωστά καταστροφικά αποτελέσματα, ο ποταμός Βούδουρος που μέχρι τότε οι εκβολές του χάιδευαν τις παρυφές του λόφου της αρχαίας Κηρίνθου μετέφερε δεκάδες μικρά και μεγάλα πλατάνια τα οποία και στοιβάχτηκαν ακριβώς στην εκβολές με αποτέλεσμα τα φερτά υλικά που μετέφεραν τα νερά του ποταμού  σιγά σιγά να ορθώσουν ένα μικρό φράγμα εμποδίζοντας την έξοδο των νερών προς το Αιγαίο Πέλαγος.
      Τότε η φύση βρήκε την λύση.
    Παρακάμπτοντας το εμπόδιο έστριψε αριστερά το ποτάμι και αφού διέσχισε κατά μήκος την παραλία για 200 και πλέον μέτρα δημιουργώντας ένα μεγάλο βραχίονα για να εκβάλει στο κέντρο σχεδόν της μεγάλης παραλίας της Κρύας Βρύσης, δημιουργώντας ένα μικρό φιόρδ.
        Δεν μπορώ να γνωρίζω αν με το πέρασμα του χρόνου, οι μεγάλες χειμωνιάτικες, φουρτούνες του Αιγαίου Πελάγους φέρουν τα πράγματα στην προγενέστερη θέση. Πάντως και αυτό το φαινόμενο έχει την αξία του. Οι παρακάτω φωτογραφίες που τραβήχτηκαν την περασμένη Κυριακή 20 -1-2019, είναι αδιάψευστος μάρτυρας.
 
Γιάννης Φαφούτης.

Μερικά από τα μεταφερθέντα πλατάνια.


Από αυτή τη θέση φαίνεται καλύτερα η πορεία του ποταμού. Στο βάθος ο λόφος της αρχαίας Κηρίνθου.

Οι νέες εκβολές του ποταμού.