Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019

ΤΟ ΝΕΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΚΙΑΘΟΥ

        ΤΟ ΝΕΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΚΙΑΘΟΥ

     Βιβλίο, από ναυτότοπο προερχόμενο και με εκδότη το Ναυτικό του Μουσείο δεν υπήρχε καλύτερος τρόπος να αποσταλεί(τουλάχιστον για μένα) από το καράβι.
     Γιάννη (ακούστηκε μια γνώριμη φωνή στην άλλη άκρη του τηλεφώνου) να πεταχτείς μέχρι το λιμάνι στο Κυμάσι σου στέλνω με τον καπετάν Γιώργη του Πρωτέα το καινούργιο λεύκωμα του Ναυτικού Μουσείου Σκιάθου.
      Ήταν ο καπετάν Γιάννης Παρίσσης βετεράνος πλοίαρχος του εμπορικού ναυτικού, βαθύς γνώστης της Ελληνικής και Σκιαθίτικης Ναυτικής Ιστορίας και πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου της Σκιάθου.
     Δεν ήταν δυνατόν να αντισταθείς σε μια τέτοια πρόκληση. Άλλωστε με τον καπετάνιο με συνδέει ειλικρινή φιλία και συνεργασία μετά τη γνωριμία μας στο Πανελλήνιο Ναυτικό Συνέδριο που διοργάνωσε στο Βόλο ο σύλλογος Μαγνήτων Κιβωτός, το 2015.
     Έχουν γραφτεί και άλλα σπουδαία βιβλία και λευκώματα για τη Σκιάθο. Τούτος εδώ όμως ο καλαίσθητος και επιμελημένος από κάθε άποψη τόμος, σε σχήμα 20χ30 είναι κάτι το ξεχωριστό αφού στις 292 σελίδες του έγινε κατορθωτό να συμπεριληφθούν φωτογραφικά όλες οι δραστηριότητες των κατοίκων της ιστορικής νήσου αρχής γενομένης από τη Σκιάθο του περασμένου αιώνα, περνάμε στα ναυπηγεία και τα κανάγια σήμα κατατεθέν κάθε ναυτότοπου, ακολουθεί ο Σκιαθίτης και η θάλασσα, τα ταξίδια του και η παραδοσιακή  του φορεσιά. Δεν θα μπορούσαν βέβαια να λείπουν τα παραδοσιακά επαγγέλματα, οι χοροί( και πρώτα από όλους η καμάρα) οι εκδρομές, τα πανηγύρια, η σχολική και η στρατιωτική ζωή και γενικά όλη η καθημερινότητα μέσα από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.
     Εξακόσιες τρεις (603) φωτογραφίες με κατατοπιστικές λεζάντες, σε ένα Σκιαθίτικο νοερό περίπατο, μας μεταφέρουν σε μία άλλη εποχή που έζησαν και δραστηριοποιήθηκαν οι κάτοικοι της Σκιάθου.
     Όπως σημειώνει ο καπετάν Γιάννης Παρίσσης  στον πρόλογό του το λεύκωμα είναι αποτέλεσμα μόχθου δύο δεκαετιών, προϊόν του φωτογραφικού αρχείου που δημιουργήθηκε αρχικά από το σύλλογο Συνταξιούχων Ναυτικών του νησιού και στη συνέχεια του Ναυτικού Μουσείου διασώζοντας τη Σκιάθο που περνάει πλέον στην ιστορία.
     Βέβαια ο καπετάνιος δεν λησμονεί να αναφερθεί σ’αυτούς που προηγήθηκαν αυτής της προσπάθειας όπως ο Σκιαθίτης οραματιστής, πνευματικό τέκνο της Σκιάθου αείμνηστος Χρήστος Χειμώνας στον οποίο και αφιερώνεται αυτή η έκδοση.
     Το λεύκωμα συμπληρώνουν οι χαιρετισμοί του Δημάρχου Σκιάθου Θοδωρή Τζούμα, του εικαστικού Γιάννη Μηχαηλίδη και η αναφορά σε όλους τους χορηγούς της έκδοσης (41 τον αριθμό) και πρώτα – πρώτα στους Μεγάλους Χορηγούς, αδελφούς Άρη και Πέτρο Δερβένη, ιδιοκτήτες του Σκιάθος Παλλάς διότι όπως αναγράφεται χάρη στη βοήθεια τους το λεύκωμα είδε το φως της δημοσιότητας.
     Κλείνοντας, δράττοντας τη ευκαιρία θα σταθώ στην δεύτερη παράγραφο της αφιέρωσης του καπετάνιου προς εμένα, κάνοντας συγχρόνως και μία πρόταση.
Γράφει ο καπετάν Γιάννης:
Σκιάθος 18 Σεπτεμβρίου 2019.
Στον αγαπητό φίλο και Ακούραστο Ερευνητή Γιάννη Φαφούτη.
Σκιαθίτη εξ αγχιστείας μια και οι δύο Θαλασσινές Πολιτείες Λίμνη και Σκιάθος συνταξιδεύουν εδώ και τρεις αιώνες.
     Σωστή η γραφίδα του καπετάνιου, επισημαίνει και μας υπενθυμίζει ότι το 1784 μεγάλος αριθμός Λιμνιωτών πλοιάρχων μετανάστευσαν στη Σκιάθο και δημιούργησαν την συνοικία των Λιμνιών με τη φερόμενη εκκλησία Παναγιά η Λιμνιά. Έκτοτε αυτοί οι Λιμνιώτες έμειναν μόνιμα στη Σκιάθο και σε αγαστή συνεργασία με τους Σκιαθίτες  πορεύτηκαν ναυτικά για τρεις αιώνες.
      Για την ιστορία πρέπει να σας ενημερώσω ότι ο αείμνηστος Χρήστος Χειμώνας, ως πρόεδρος των Απανταχού Σκιαθιτών σε συνεργασία με τον τότε πρόεδρο της Ενώσεως Λιμνίων Ευβοίας Κώστα Ρούσσο είχαν προχωρήσει στην αδελφοποίηση μεταξύ των συλλόγων με προοπτική την αδελφοποίηση μεταξύ της Λίμνης και Σκιάθου. Δυστυχώς όμως ο αιφνίδιος και αδόκητος θάνατος του Χρήστου δεν άφησε περιθώρια να συνεχιστεί εκείνη η προσπάθεια.
     Σήμερα όμως μετά την επιτυχημένη ακτοπλοϊκή σύνδεση της Εύβοιας και της Σκιάθου μέσω του λιμανιού του Κυμασίου που εκμηδένισε σχεδόν το χρόνο και την απόσταση προτείνω και στις δύο Δημοτικές Αρχές να προχωρήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Έχω την αίσθηση ότι  θα είναι προς ωφελεία όλων μας.
    
    Καπετάνιο μου σε ευχαριστώ από καρδιάς για την εκτίμηση στο πρόσωπό μου. Εύχομαι το βιβλίο να είναι καλοτάξιδο.

Γιάννης Φαφούτης
Λίμνη Ευβοίας 
2 Οκτωβρίου 2019.