Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ  ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΑΛΑΤΑΚΗ
Οκτώ περίπου χιλιόμετρα ανατολικά από την κομώπολη της Λίμνης στο βόρειο Ευβοϊκό κόλπο, στις παρυφές του όρους Καντήλι (που στην αρχαιότητα ονομαζόταν Μάκιστος), βρίσκεται φωλιασμένο το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου Γαλατάκη.
Η  ιστορία της μονής χάνεται στα βάθη των αιώνων. Σύμφωνα με τις γνώμες ειδικών πρέπει να είναι χτισμένη πάνω στα ερείπια ενός άλλου, αρχαίου ναού ή βοηθητικού κτίσματός του που εικάζεται οτι ήταν αφιερωμένα στο θεό της θάλασσας Ποσειδώνα.
Μία ιδιαίτερη ατμόσφαιρα θρησκευτικής κατάνυξης διακατέχει τον επισκέπτη που εισέρχεται στο εσωτερικό του καθολικού , καθώς και του παρεκκλησίου του Τιμίου Προδρόμου. Ο χώρος φωτίζεται μόνο από τα μικρά λιγνά, ταπεινά, αγιοκιέρια (στο μοναστήρι δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα) που στέλνουν το τρεμάμενο φως προς όλες τις κατευθύνσεις φωτίζοντας αδρά τις θαυμάσιες τοιχογραφίες των Αγίων, που ανάγονται στα 1584-1586, εργασία που έγινε από τους Θηβαίους ζωγράφους Γεώργιο και Φράγκο Κονταρή, της λεγόμενης Θηβαϊκής σχολής.
Προς τα νότια δεσπόζει ο μεγάλος απόρθυτος πύργος που χτίστηκε το 1562, ο οποίος προφύλαξε κατά καιρούς τους μοναχούς και τα ιερά κειμήλια απο τους διάφορους κουρσάρους και τούρκους επιδρομείς.Την όλη εικόνα ενός κλασικού, αγιορείτικου τύπου μοναστηριού συμπληρώνει ο ξεωτερικός πανύψηλος προστατευτικός μαντρότοιχος, που χτίστηκε για πρώτη φορά το 1503, στο εσωτερικό του οποίου έχουν αναπτυχθεί τα κειλά των μοναχών και των προσκυνητών, το ηγουμενείο, καθώς και άλλα κτίσματα καθημερινής χρήσης.
Η μονή που μέχρι το 1946, ήταν ανδρική, με απόφαση του του μητροπολίτη Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων Γρηγορίου  Ε'  Πλειαθού  μεταράπηκε σε γυναικεία.