Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Η ΜΟΝΗ  ΤΟΥ  ΟΣΙΟΥ  ΔΑΥΙΔ  ΤΟΥ  ΓΕΡΟΝΤΟΣ

Δυτικά της Λίμνης στις πευκόφυτες πλαγιές του όρους Καβαλάρης υπάρχει η αξιόλογη και ιστορική ανδρώα Μονή, του οσίου Δαυίδ του Γέροντος. Χτίστηκε στα μέσα του 16ου αιώνα από τον ίδιο τον Όσιο Δαυίδ, ενώ το καθολικό που είναι βυζαντινού ρυθμού έχει χτιστεί το 1779 πάνω σε παλιότερα ερείπια ναού αφιερωμένου στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος. ( Γι αυτό το μοναστήρι εκτός από την 1η Νοεμβρίου εορτάζει και στις 6 Αυγούστου).
Στο νοτιοανατολικό μέρος του προστατευτικού μαντρότοιχου καταβαίνοντας λίγα σκαλοπάτια υπάρχει το περεκκλήσι του Αγίων Αναργύρων, το οποίο αγιογραφήθηκε στις 15 Ιουλίου 1775 σύμφωνα με παλιότερη ανάγνωση της επιγραφής από τον Αλέξιο Χωραφά εξ' Ιωαννίνων. Μέσα στο καθολικό της Μονής φυλάσσονται τα ιερά λείψανα του Οσίου Δαυίδ και άλλα προσωπικά του αντικείμενα, ενώ στον προαύλιο χώρο υπάρχουν οι τάφοι των μακαριστών πατέρων Ιάκωβου Τσαλίκη και Κηρίλλου Γεραντώνη οι οποίοι διετέλεσαν για πολλά χρόνια ηγούμενοι της Μονής.
Το μοναστήρι επιμελείται η πολυπληθής μοναστική κοινότητα και είναι πόλος έλξης για χιλιάδες προσκυνητές από όλα τα δημοτικά διαμερίσματα της  Ελλάδας.