Κυριακή 2 Ιουνίου 2013


ΠΟΔΟΜΑΚΤΡΑ  
(Τότε που ζούσαμε με τις λάσπες)


Μέχρι τα μέσα τις δεκαετίας του 1960, τότε που ακόμη και στις πρωτεύουσες των νομών ήταν ελάχιστοι οι ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι και κυριαρχούσε η λασπουριά, απέξω σχεδόν από κάθε πόρτα υπήρχε ένα μικρό χειροποίητο σιδεράκι σαν αυτό που βλέπετε στις φωτογραφίες που δημοσιεύω σήμερα απο διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Είτε ήταν απέξω από αρχοντόσπιτο, είτε σε λαϊκή κατοικία, έπρεπε σ΄αυτό να δώσεις πρώτα  τα διαπιστευτήριά σου και αφού καθαρίσεις τα υποδήματά σου να εισέλθεις μέσα στο σπίτι.
Τα σιδεράκια αυτά που αποκαλούνται "ΠΟΔΟΜΑΚΤΡΑ" τα έφτιαχναν οι ντόπιοι σιδεράδες δίνοντάς τους κάθε φορά και διαφορετικό σχέδιο να μην μοιάζει με του γείτονα. Σήμερα με την τσιμεντοποίηση και ασφαλτόστρωση των πάντων έχουν σχεδόν χαθεί, εκτός από ελάχιστα για να μας θυμίζουν μία άλλη εποχή.
Όσοι τουλάχιστον διαθέτουν απέξω από τις πόρτες τους κάποιο από αυτά καλό θα είναι να το διατηρήσουν θα είναι μία συμβολή στην Πολιτιστική μας Κληρονομιά.
Η έρευνα που κάνω εδώ και δέκα χρόνια σε όλη την Ελλάδα, όπου και να βρεθώ έχει σαν αποτέλεσμα την συλλογή εκατό και πλέον ΠΟΔΟΜΑΚΤΡΩΝ τα οποία θα αποτελέσουν σε λίγο καιρό το περιεχόμενο ενός μοναδικού λευκώματος. 
Αποσπασματικά έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς μερικά από αυτά στην εφημερίδα Πανευβοϊκόν Βήμα και το φωτογραφικό περιοδικό,o Φωτογράφος.
Στη  Λίμνη Ευβοίας

Στη Λίμνη Ευβοίας

Στη Στροφυλιά Ευβοίας

Στη Λίμνη Ευβοίας

Στην Αίγινα

Στην Αμφίκλεια Φθιώτιδας

Στην Ιστιαία Ευβοίας

Στη Λίμνη Ευβοίας

Στην Ξάνθη

Στην Πορταριά Μαγνησίας