Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ  ΣΧΟΛΗ  ΛΙΜΝΙΩΤΙΚΟΥ  ΚΙΛΙΜΙΟΥ

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή αν σεριανίσεις στα στενοσόκακα και τα καλντερίμια της Λίμνης θα δεις σε πολλά μπαλκόνια σπιτιών να είναι απλωμένα παραδοσιακά υφαντά κιλίμια, πολύχρωμα και με διάφορα σχέδια. Τα απλώνουν οι νοικοκυράδες για να λιαστούν αφού τα καθαρίσουν και τα τινάξουν για να τα έχουν έτοιμα να στρωθούν το επόμενο χειμώνα. 
Στη Λίμνη υπήρχε μία άτυπη σχολή παραγωγής κιλιμιού. Σχεδόν σε κάθε σπίτι υπήρχε ο παραδοσιακός αργαλειός ο οποίος πότε ύφαινε ψιλό πανί για σεντόνια, εσώρουχα, πετσέτες κ.α και πότε ύφαινε το παραδοσιακό Λιμνιώτικο Κιλίμι.
Από αυτή τη σχολή βγήκαν εκατοντάδες πολύχρωμα σχέδια με παραστάσεις που αποτυπώνουν τις περιπέτειες του λαού μας, όπως ο βυζαντινός αετός, το κλειδί της πόλης, το νησί μας η Εύβοια,
αρχαία τροχαϊκά σύμβολα (όπως αυτό της φωτογραφίας). Υπήρχε ετήσια παραγωγή αλλά και παραγγελίες από όλη την απέναντι κόστα της Αταλάντης, ακόμη και από τη Θεσσαλονίκη.
Σήμερα την άτυπη αυτή σχολή Λιμνιώτικου Κιλιμιού τη συνεχίζει ο γυναικείος χειρονακτικός συναιτερισμός της Λίμνης που αναπαράγει παλιά και καινούργια σχέδια κρατώντας και συνεχίζοντας γερά την παράδοση του τόπου.

Γιάννης Φαφούτης