Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ



ΑΡΧΗ  ΤΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΤΗΣ ΑΦΕΝΤΙΑΣ ΣΑΣ
                  (Παραμύθια από τη Λίμνη της Εύβοιας)

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων των τεσσαρακοστών Ελυμνίων  στις 11 Αυγούστου 2017, στις 9 μ.μ στον κατάμεστο προαύλιο χώρο του κάτω δημοτικού σχολείου (κτήριο Μελά)  παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο (16ο κατά σειρά) του φωτογράφου – ερευνητή, συγγραφέα Γιάννη Φαφούτη.
     Το βιβλίο είναι αποτέλεσμα πολύχρονης έρευνας και συλλογής παραμυθιών της Λίμνης Ευβοίας, συνοδεύεται εκτός από τα μικρά βιογραφικά των αφηγητών, από τα σπουδαία και αναλυτικότατα  σχόλια της κας Μαριάνθης Καπλάνογλου, αναπληρώτριας καθηγήτριας στο Τμήμα Βυζαντινής Φιλολογίας και Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με εξειδίκευση στα παραμύθια, γεγονός που κατατάσσει τη συλλογή στην Ελληνική και παγκόσμια βιβλιογραφία.
      Η εκδήλωση ξεκίνησε με το χαιρετισμό της κας Νίκης Καλέμη ιδιοκτήτριας των Ευβοϊκών Εκδόσεων ΚΙΝΗΤΡΟ, η οποία αναφέρθηκε τόσο στην έκδοση όσο και στην πολύχρονη και αγαστή συνεργασία της με τον συγγραφέα τα περισσότερα βιβλία του οποίου  έχουν εκδοθεί από τον εκδοτικό της οίκο.
     Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών κ. Δημήτρης Τσουκνίδας, ο οποίος επαίνεσε το διαχρονικό συγγραφικό έργο του Γιάννη Φαφούτη,  γεγονός που οδήγησε στην απόφαση της Ένωσης για την απονομή τιμητικής διάκρισης το καλοκαίρι του 2011.  
     Ο δημοσιογράφος και διευθυντής του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων κ. Μιχάλης Ψύλος που πήρε στη συνέχεια το λόγο αναφέρθηκε στο περιεχόμενο του βιβλίου και στο μέχρι σήμερα έργο του Γιάννη Φαφούτη με τον δικό του ξεχωριστό πρωτότυπο τρόπο δίδοντας ένα παραμύθι που σαν τίτλο του έχει: «Η Λίμνη του 2117».
     Μέσα από αυτό, εκατό χρόνια μετά, σκιαγραφείται κάποιος απόγονος των Φαφουταίων 5ης γενιάς, που ενώ η περιοχή αρχίζει να κατακλύζεται από τα νερά λόγω κλιματικής αλλαγής και άνοδο της στάθμης της θάλασσας, να προσπαθεί με κάθε τρόπο να διαφυλάξει όλο αυτόν τον πλούτο της ιστορίας της πόλης που άφησε σαν παρακαταθήκη ο μακρινός πρόγονός του.
    Ο προϊστάμενος του Ιστορικού Αρχείου Λίμνης κ. Βασίλης Δούκουρης, που ήταν και ο κύριος παρουσιαστής αναφέρθηκε αναλυτικά στη δομή του βιβλίου αρχίζοντας από την αφιέρωση του πονήματος σε έναν από τους αφηγητές, τον αείμνηστο Μαρμαρινό πρόσφυγα, Αγγελή Μαραγκάκη καθώς και στο καλαίσθητο εξώφυλλο  που είναι έμπνευση και δημιούργημα του Γιώργου  Στεργίου.
    Στη συνέχεια εξήγησε τους λόγους που οδήγησαν το Γιάννη Φαφούτη στην έκδοση του πονήματος καθώς και τις ευχαριστίες του συγγραφέα στο σύνολο των συντελεστών της κατάληξης αυτής. Μπαίνοντας στο κύριο σώμα και το περιεχόμενο των παραμυθιών επεσήμανε αρκετές λεπτομέρειες (όπως τη ντοπιολαλιά, την αναφορά στη καράβια και τη θάλασσα μια και η Λίμνη ήταν ξακουστός ναυτότοπος, τους αφηγητές, κ.α) που θα καταστούν στη συνέχεια στοιχεία απαραίτητα για τους ιστορικούς του μέλλοντος.
Κλείνοντας εστίασε την προσοχή του σε δύο σημεία:
     Α)Στα εμπεριστατωμένα σχόλια της κας Μαριάνθης Καπλάνογλου που κατατάσσουν τα παραμύθια της Λίμνης ανάλογα με τις παραλλαγές τους, στους διεθνείς παραμυθιακούς τύπους και τη βιβλιογραφία αφού παραλλαγές των Λιμνιώτικων παραμυθιών συναντάμε απλωμένες από την Ισπανία ως την Ινδία και από τη Ρωσία ως την Αφρική.
     Β) Διευκρίνισε ότι Γιάννης Φαφούτης ένας αυτοδίδακτος ερευνητής έχει αντιληφθεί εδώ και πολλά χρόνια ότι αντί να αντιγράφει άκριτα και να επαναλαμβάνει με θρησκευτική ευλάβεια απόψεις παλαιοτέρων, προτίμησε ως φιλότιμος σκαπανέας να μπει βαθειά στις στοές της ιστορίας και να φέρει στην επιφάνεια άγνωστο και πρωτόλειο υλικό. Του αξίζει κάθε έπαινος.
     Τέλος ο Γιάννης Φαφούτης που πήρε στη συνέχεια το λόγο, αφού ευχαρίστησε τους παραβρισκόμενους  για την δυναμική παρουσία τους, αλλά και όλους όσους παρείχαν βοήθεια και πληροφορίες ανέλυσε πως εδώ και 35 χρόνια άρχισε να μαζεύει και να ταξινομεί το πρωτόλειο υλικό μέχρι που η όλη εργασία στάλθηκε για έκδοση στο τυπογραφείο και έκλεισε την παρέμβασή του αφιερώνοντας την βραδιά στην εφημερίδα Πανευβοϊκόν Βήμα και τον διευθυντή και εκδότη της Δημήτρη Παπαγρηγορίου, με την οποία συνεργάστηκε ακριβώς σαράντα χρόνια (1977- 2017).
   Η εκδήλωση έκλεισε με την σύντομη παρέμβαση της Αλεξάνδρας Μπέικα (εγγονής του Αγγελή Μαραγκάκη) οποία ευχαρίστησε εκ μέρους της οικογένειας αλλά και της κοινότητας των Μαρμαρινών προσφύγων το Γιάννη Φαφούτη για την ιδιαίτερη αναφορά στον παππού της  αλλά και στον προσφυγικό Ελληνισμό.
    Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η φιλόλογος Γιάννα Κάβουρα.