Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

ΕΥΒΟΙΚΟΙ ΝΕΡΟΜΥΛΟΙ

  ΕΥΒΟΙΚΟΙ ΝΕΡΟΜΥΛΟΙ (πρώτη δημοσίευση)  
 Πριν  από κάμποσους μήνες είχα κάνει μία ανάρτηση με τίτλο: ΖΗΤΕΊΤΑΙ  ΕΚΔΟΤΗΣ και αναφερόμουν στο βιβλίο μου ΕΥΒΟΙΚΟΙ ΝΕΡΟΜΥΛΟΙ και άλλες Υδροκίνητες Προβιομηχανικές Μονάδες της Εύβοιας.  Σήμερα βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι βρέθηκε ο εκδότης και ως εκ τούτου το βιβλίο βρίσκεται προ των πυλών της κυκλοφορίας.
    Πέρασαν ακριβώς 12 χρόνια από τότε που αποφάσισα να καταγράψω και αυτή την δραστηριότητα των προγόνων μας στο νησί απ' άκρη σ' άκρη. Από τη Λιχάδα, στο βόρειο άκρο, μέχρι την Αμυγδαλιά στο νότιο άκρο. Από το Μετόχι στη μεριά του Αιγαίου, μέχρι τη Μονή Γαλατάκη στη μεριά του Ευβοϊκού. Δυσκολίες  πολλές, κίνδυνοι άπειροι, μέσα στα ρέματα και τα λαγκάδια για να ξετρυπώσω ότι έχει ακόμη απομείνει από μία ένδοξη εποχή. Ο νερόμυλος αυτός ο ευρηματικός μηχανισμός κράτησε με πείσμα και υπομονή από την εποχή του Μιθριδάτη μέχρι και το 1960.
     Αποτέλεσμα αυτής της πολύχρονης έρευνας μέσα από τα αρχεία και την πολυπληθή βιβλιογραφία είναι οι 190 σελίδες του βιβλίου πλαισιωμένες με κείμενα, διασταυρωμένες παραπομπές και 175 φωτογραφίες. Είναι δε αφιερωμένο σε όσους στα 35 χρόνια της ερευνητικής μου σταδιοδρομίας, με βοήθησαν, μου συμπαραστάθηκαν, με διόρθωσαν.Το προλογίζει ο καθηγητής Βυζαντινολογίας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος.
Μαζί με τον αείμνηστο μυλωνά Βασίλη Σαλή και την αείμνηστη γυναίκα του κ Κατερίνα στην  Οχτωνιά.

Με τον αείμνηστο μυλωνά Γιάννη Συκά στο Μετόχι της Δίρφυς.

Με τον αείμνηστο μυλωνά Ανδρέα Τριναταφύλλου στο Σπαθάρι.

Νερόμυλος Θοδωρή Τζένη στο Πανοχώρι Καρυστίας (φωτογραφία Χρυσούλα Κακαράτζα)

Νερόμυλος νεροτριβή Ανδρέα Τριανταφύλλου στο Σπαθάρι.

Νερόμυλος Δροσούνη στον Κοτσικιά.

Νερόμυλος στα Καμπιά κοντά στην Αγία Κυριακή.

Ρωμαϊκού τύπου νερόμυλος του Κατσιμπού στα Ψαχνά.

Νερόμυλος του Παπαγιάννη στο Αυλωνάρι.

Του Σαντά ο Μύλος στους Ανδρονιάνους.

Νερόμυλος νεροτριβή Γ. Κατσιμπού στην Κάρυστο.

Νερόμυλος με βαθμιδωτό υδατόπυργο στα Κάψαλα.