Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018

ΛΙΘΑΝΑΓΛΥΦΕΣ ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΕΥΒΟΙΑΣ


ΛΙΘΑΝΑΓΛΥΦΕΣ  ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ  
ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ  ΣΤΗ  ΛΙΜΝΗ ΕΥΒΟΙΑΣ
   Υπήρχε παλιότερα η συνήθεια από τους μαστόρους (και όχι μόνον στην προαναφερόμενη πόλη) και κυρίως από αυτούς που έχτιζαν πετρόχτιστες κατασκευές (σπίτια, γεφύρια, εκκλησίες, κοδωνοστάσια κ.α)  με το τελείωμα της οικοδομής να τοποθετούν σε εμφανές σημείο  μία λιθανάγλυφη  πλάκα.
   Η λιθανάγλυφη αυτή πλάκα διαστάσεων περίπου 20Χ30 εκατοστών  ήταν συνήθως από μαλακό πωρόλιθο διότι διευκόλυνε πολύ το μάστορα στο σκάλισμα και το χάραγμα αριθμών και γραμμάτων αλλά και άλλων συμβόλων (όπως θα δούμε παρακάτω)πάνω σ΄αυτή.
   Από τα εγχάρακτα στοιχεία αυτά που ξεχωρίζουν και τα βρίσκουμε (εκτός από μία)  σε όλες τις επιγραφές σκαλισμένα είναι ο σταυρός και η χρονολογία, ακολουθούν το δένδρο της ζωής, τα αρχικά από το όνομα του μάστορα, πουλιά, ρόδακες και άλλες διακοσμητικές μπορντούρες. Άλλα χαράγματα είναι απλά και άλλα σύνθετα και με μεγάλη καλλιτεχνική διάθεση.
   Διαχρονικά εντόπισα 22 τέτοιες επιγραφές τις οποίες τοποθετώντας τες πάνω στον πολεοδομικό ιστό της πόλης διαπιστώνουμε ότι βρίσκονται περιμετρικά γύρω από τον καθεδρικό ναός της Παναγιάς της Λιμνιάς. Η παλιότερη είναι της Παλιάς Βρύσης  17 Μαΐου 1745 και η νεώτερη στο κάτω δημοτικό σχολείο (κτίριο Μελά) το 1898. Άλλες χρονολογίες είναι:1801-1840-1845-1848-1851-1862-1869-1873-1977-1882-1885-1886-1887.
    Έτσι γινόταν πάντα από την αρχαιότητα. Οι άνθρωποι έχτιζαν τα σπίτια τους γύρω από την ακρόπολη και το κάστρο στο οποίο κατέφευγαν όταν παρουσιαζόταν ανάγκη, Στην περίπτωσή μας δεν υπάρχουν κάστρα υπάρχει όμως η εκκλησία χτισμένη ψηλά πάνω στο βράχο που τους παρέχει την θεϊκή προστασία.
   
    Λίγα στοιχεία για τα συμβολικά χαράγματα πάνω στις πλάκες:
    Ο ΣΤΑΥΡΟΣ 
    Κυρίαρχο σύμβολο που κατέχει το μεγαλύτερο μέρος της πλάκας είναι ο σταυρός σύμβολο της θυσίας της αγάπης και της αιώνιας ζωής. Σύμβολο άμεσα συνδεδεμένο με την πίστη του ελληνικού λαού.
    ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ.
     Το δέντρο της ζωής είναι σύμβολο της παράδοσης που σχετίζεται με την αναγέννηση και την ανανέωση, την αλλαγή απόλυτο σύμβολο  άνθησης και δημιουργίας, ενεργειακό σύμβολο στους βασικούς τομείς της ζωής.
     ΟΙ ΡΟΔΑΚΕΣ
  Αρχαϊκή τέχνη της περικεντρικής συμμετρίας, διακοσμητικό σχέδιο που αναπτύσσεται  μέσα σε κύκλο γύρω από το κέντρο του. 
    
    ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΡΑ
    Ο μάστορας βάζει μόνο τα αρχικά του ονόματος του και σπανίως αναγράφεται ολόκληρο ή το όνομα του ιδιοκτήτη.