Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

ΑΠΟΝΟΜΗ ΠΑΡΑΣΗΜΟΥ



Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΠΕΝΕΙΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΣΗΜΟ ΤΟΥ ΤΑΞΙΑΡΧΗ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ κ. ΝΙΚΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟ


     Στις 26 Σεπτεμβρίου 2018 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος απένειμε, στο Προεδρικό Μέγαρο παρουσία και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου το παράσημο του Ταξιάρχη της Τιμής στο φιλόλογο και συγγραφέα Ν Δ.Τριανταφυλλόπουλο, στο ζωγράφο Σωτήρη Σόρογκα για το εικαστικό και διδακτικό στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έργο του, και στο φιλόλογο Μανόλη Χατζηγιακουμή, μελετητή του Σολωμού και της Εκκλησιαστικής Μουσικής.

Η βράβευση του κ. Ν Δ.Τριανταφυλλόπουλου αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά για τη Χαλκίδα, τη Λίμνη ιδιαίτερα (πατρίδα της μητέρας του το γένος Τσουρέ) και την Εύβοια γενικότερα.
     Ο Ν Δ.Τριανταφυλλόπουλος γεννήθηκε στο Διδυμότειχο το 1933 όπου υπηρετούσε ο πατέρας του ως φιλόλογος. Τις γυμνασιακές του σπουδές τις τελείωσε στη Χαλκίδα και στη συνέχεια σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μετά το Πανεπιστήμιο διορίζεται στην Κύπρο και κατόπιν στη Χαλκίδα όπου και συνταξιοδοτήθηκε.
      Οι εργασίες του κατατάσσονται σε διηγήματα, μελετήματα, ποιητικές συλλογές, δοκίμια, μεταφράσεις κυρίως όμως ασχολήθηκε με την επιστημονική έκδοση των Απάντων του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.
     Πολύ-πολύ ενδεικτικά από την πληθώρα των έργων που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα σας αναφέρω:
* Διδακτικά Δοκίμια για το Λύκειο το 1977.
* Δαιμόνιο Μεσημβρινό το 1978.
* Το Λαγούμι (ποιητική συλλογή) το 1979.
* Δίχτυ και το Μέλι (Δοκίμια) το 1983.
* Για το θαλασσινό Αηδόνι το 1984.
* Το 1984 κυκλοφόρησε η πληρέστερη μέχρι σήμερα πεντάτομη επιστημονική έκδοση των Απάντων του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη για την οποία τιμήθηκε με το βραβείο Ουράνη από την Ακαδημία Αθηνών.
* Τρία θαλασσινά ειδύλλια (Διηγήματα) το 1985.
* Μινυρισμός Πτηνού Χειμαζομένου (μελετήματα) το 1986.
* Λιμενάρχης Ευρίπου το 1993.
* Για μία δεκαετία μέχρι αναστολής της έκδοσης επιμελείτο το φιλολογικό περιοδικό «Τα Νεφούρια» των Ευβοϊκών Εκδόσεων Διάμετρος μέσα από τις σελίδες του οποίου έχουν γίνει πολλές αναφορές για τη Λίμνη και τους κατοίκους της.
     Αποκορύφωμα της αναγνώρισης της προσφοράς του στα γράμματα και τον πολιτισμό της πατρίδας μας ήταν η ομόφωνη αναγόρευσή του σε Επίτιμο Διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στις Δεκεμβρίου 2011,αλλά και η σημερινή βράβευσή του από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.
    Κλείνουμε το μικρό αυτό σημείωμα με τον επίλογο από το αφιέρωμα που είχε κάνει παλιότερα  το Πανευβοϊκόν  Βήμα στον Ν Δ. Τριανταφυλλόπουλο.
«Η πόλη της Χαλκίδας που αγαπάτε τόσο πολύ σεμνύνεται για τον άνθρωπο που η φήμη του πολυσχιδούς έργου του έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όρια της Ελλάδας.

Γιάννης Φαφούτης
(Φωτό: kathimerini)